tiistai 28. marraskuuta 2017

Lajiseminaari 2017

Tänä vuonna en päässyt SRL:n Urheilufoorumiin koko päiväksi vaan ajelimme Kaijan kanssa paikalle vasta lajiseminaariin. Näin oli tehnyt myös valtaosa muista seuran paikalle tulleista jäsenistä.

Seminaari alkoi Eamon McLaughlinin, kilpahevosiin erikoistuneen irlantilaisen eläinlääkärin kenttä- matka- ja valjakkohevosille suunnatulla esityksellä "Veterinary care before and during season". Esitys oli oikein hyvä ja antoi näkökulmaa hevosen hyvinvointiin eläinlääkärin näkökulmasta.


Eero Simojoki kävi esittelemässä tänä vuonna alkunsa saanutta Ypäjän valmennuskeskusta, missä mennään nyt ja mihin suuntaan ollaan menossa. Eipä ainakaan tässä vaiheessa sen suurempia suunnitelmia ole pienten lajien osalle, muuta kuin että alueella voidaan järjestää koulutuksia, leirejä yms.

Nämä esitykset kuuntelimme yhdessä kenttä- ja valjakkoporukan kanssa, tämän jälkeen siirryimme matkaratsastukselle varattuun tilaan, jossa komitea oli jo viritellyt laitteet käyntiin.

Ensin Kaija Borup piti esityksen ratsastuksen etiikasta ja moraalista. Mielenkiintoisia ajatuksia tämän hetken tilanteesta verrattuna entiseen ja pohdintaa tulevasta. Maailma muuttuu ja mekin sen mukana, enenevässä määrin aletaan kiinnittää huomiota lajin eettisyyteen.

Itselle kiinnostavin osuus oli tulevat sääntömuutokset, jotka käytiin läpi melko rivakkaan tahtiin. Ei mitään mullistavaa uutta, joitain parannuksia ja sitten paljon tyhjänpäiväisyyksiä. Jatkossa hevostarkastuksessa juoksutusta voi koittaa kolme kertaa, tämä on mielestäni melko reilu määrä entisen yhden yrityksen sijaan. Aika näyttää tuleeko tästä ajallisesti ongelmaa hevostarkastuksessa. 
Hevosen kanssa voi tarkastukseen tulla nyt kolme henkilöä entisen kahden sijaan, lieneekö tällä sen suurempaa merkitystä muuta kuin että on ilmeisesti yhteneväinen FEI-sääntöjen kanssa.

Myös ihanneaikaluokkien pisteytys muuttuu, pikaisesti analysoimalla paljon huonommaksi. Jos vanha pisteytys korosti hevosen palautumisajan tärkeyttä, niin uuden pisteytyksen mukaan voit ratsastaa kovempaa ja antaa hevosen huilata sallitun 30min ja tulla tarkastukseen sitten vasta. Ja se, että hevosen syke vaikuttaa pisteisiin, ihmettelen kovasti mikä järki siinä on koska eri hevosilla voi olla hyvinkin paljon eroa leposykkeessä.
Eli uusi pisteytys:((km-aika x 2) -luokan miniminopeus)x 100 jaettuna hevosen sykkeellä.

Itse olisin toivonut että pisteet olisivat menneet km-aika x 2 + palautumisajan nykypisteytys. Eli olisi helpotettu kanslian hommaa jättämällä kuivumisesta ja liikkeistä annetut pisteet pois.
Vanha tapa opetti jo matalissa luokissa suunnittelemaan lenkin ratsastamisen niin, että pääsee heti maaliin/tauolle tultuaan tarkastukseen ja pakolliselle tauolle. Tähän pitäisi kuitenkin pyrkiä pidemmissä luokissa ja varsinkin nopeusluokissa. En ymmärrä miten uusi pisteytys siihen opettaa kun palautumisajalla ei ole merkitystä. Noh, ehkä käytäntö sitten näyttää millaisia suorituksia jatkossa tulee näkymään.

Hevosten kilpailukirjat tulevat myös poistumaan ja jatkossa TPJ:n tehtävä on etukäteen tarkistaa kilpailijoiden osallistumisoikeudet kipasta.  

Hevostarkastusten ohjeistus on myös muuttunut monilta osin ja arviointikohta laskimon täyttymisasteesta on poistunut.

Samoin polemiikkia aiheuttanut ruusukkeiden jakaminen on nyt kirjattu tarkemmin. Meidän seurassa on haluttu antaa ruusuke jokaiselle hyväksytylle ja pisteytystä käytettäessä sijoittuneiden osalta ruusukkeiden väri on määräytynyt sijoituksen mukaan.
Tämä on korvennut joitain henkilöitä niin paljon, että jatkossa pisteytetyssä ihanneaikaluokassa hyväksytyn tuloksen saaneet jäävät siltä osin tyhjin käsin. Sentään kunniakirjoja saa vielä jakaa kaikille :)
Henkilökohtaisesti en ymmärrä miten joltain voi olla pois se, että toinen on ratsastanut tuntikausia kestävän suorituksen ja saanut hyväksytyn tuloksen ja siitä ruusukkeen. Olisin ennemmin sitten tehnyt vaikka niin, että kaikki saavat punavalkoiset ruusukkeet ja esinepalkinnot jaetaan sijoitusten mukaan.

Tilaisuudessa palkittiin myös SM-voittaja Sara Töppärä, sekä pari eniten kilometrejä kerännyttä. Tänä vuonna kilometrit piti ilmoittaa itse ja ilmeisesti käytäntö ei ollut hyvä koska suurimman osan kilometrit puuttuivat. Myöskään aiemmin jaettuja tulokas- tai kannustuspalkintoja ei jaettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti